Klassiek Ballet

Klassiek ballet kenmerkt zich door zowel de sierlijke, lichte bewegingen en evenwicht als door pirouettes en hoge, krachtige sprongen. De combinatie en variatie van deze kenmerken maken klassiek ballet tot een danstechniek voor jong en oud die heerlijk is om te dansen. Naast klassieke muziek wordt er in de lessen ook op verschillende muziekstijlen gedanst.

Klassiek ballet vanaf 6 jaar

Bij de kinderlessen klassiek ballet leren de kinderen spelenderwijs kennis maken met de beginselen van de klassieke ballettechniek en dans in het algemeen. Via improvisatie, kleine dansopdrachten in thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van het kind wordt er met veel plezier gewekt aan de ontwikkeling van de motoriek, goede lichaamshouding, coördinatie, lichaamsbewustzijn en creativiteit. Al naar gelang hun leeftijd en niveau leren zij steeds meer van de klassiek ballettechniek.

Klassiek ballet voor tieners en volwassenen

Tijdens de lessen wordt de lesopbouw van de klassieke balletles gehanteerd.

De lessen beginnen met oefeningen aan de barre; een stok bevestigd aan de muur, waar je je aan vast kunt houden om de spieren goed op te warmen, een goede lichaamshouding te ontwikkelen en om evenwicht, kracht en lenigheid te trainen. Na de oefeningen aan de barre worden er langzame (adagio) en snelle (allegro) danscombinaties in het midden van de zaal of over de diagonaal gedaan. Daarbij wordt er gewerkt aan kracht en balans en worden verschillende pirouettes, kleine en grote sprongen aangeleerd.

Spitzles

Voor leerlingen van 11 jaar en ouder die een behoorlijke beheersing van de klassieke ballettechniek hebben, bestaat de mogelijkheid om bij de klassieke balletles spitzles te volgen. Deze lessen worden zeer zorgvuldig opgebouwd zodat de leerling een goede techniek en kracht kan ontwikkelen. De docenten bepalen of een leerling met spitzles kan beginnen.